Een tochtje door een stad of dorp resulteert altijd in het vinden van meerdere accountancy bedrijven. Maar wat doet een accountant precies? Hoe wordt je een accountant? En is het iets voor jou? In dit korte artikel zetten we deze vragen even kort op een rijtje.
Wat doet een accountant?
In Nederland is het wettelijk verplicht dat zowel grote als middelgrote bedrijven, overheidsorganisaties en ook banken hun jaarrekening gegevens bekend maken en vergezeld laten gaan van een accountantsverklaring. In principe houdt dit in dat een accountant de jaarrekening heeft gecontroleerd en geaccepteerd heeft. Een dergelijke verklaring is cruciaal voor alle partijen rondom een bedrijf, zoals de aandeelhouders, schuldeisers en het management.
De account speelt hier een centrale rol. De accountant houdt zich bezig met het samenstellen, beoordelen en het controleren van jaarrekeningen andere financiële activiteiten van het bedrijf. Er is een verschil tussen een accountant-administratieconsulent (AA) en een registeraccountant (RA). De eerstgenoemde houdt zich vooral bezig met het opstellen van de jaarrekening, waar de laatste juist die jaarrekening controleert.
Hoe word je accountant?
Om echt accountant te worden ga je een lang traject in. Je begint bij een HBO Accountancy opleiding. Maar als je dit na vier jaar afgerond hebt ben je nog geen accountant. Je kan hierna slechts als assistent-accountant of belastingadviseur aan de slag. Ga je door voor de RA of AA titelt, dan heb je je een RA-opleiding of AA-opleiding nodig. Deze kosten je ook nog enkele jaren. Het voordeel is wel dat je vaak bij deze opleidingen ook al praktijkervaring opdoet en dus ook al wel wat gaat verdienen.
Is het iets voor jou?
Ben je heel erg van de cijfers? Is rekenen geen probleem voor jou? Ben je geïnteresseerd in financiën en bedrijfsvoering? Kun je deze vragen met een ‘ja’ beantwoorden, dan is accountancy waarschijnlijk wat voor jou.
Ben je geïnteresseerd ga dan eens kijken op Hbostart. Daar vind je heel veel informatie over de hbo accountancy opleiding en kun je beter kijken of het iets voor je is.